Seminar u Turskoj

Osim izviđačkih aktivnosti naš odred podstiče članove za uključivanjem u sve aktivnosti koje doprinose većem razvoju ličnosti, upoznavanju mladih, druženju, sprovedbi ideja mladih koje doprinose većoj mobilnosti i volonterizma mladih u raznovrsnim aktivnostima.

Pošto je veoma uspješno izvršio fakultetske obaveze (položio sve ispite  ), ovih dana naš člana Džanin Jamaković boravi u Turskoj, gdje predstavlja Bosnu i Hercegovina sa još 2 učesnika.

Što se tiče ove aktivnosti:

Riječ je o trening seminaru u gradu Kutahya u Turskoj. Trening je trajao sedam dana ( od 5. do 11. februara) i zvao se „Eastern Project Lab“.
U projektu je uzelo učešće 30 učesnika iz 14 Zemalja iz Evrope, Azije i Afrike.

Edukacija na treningu je bila o Erasmus+ projektima (treninzi, seminari, EVS razmjene i sl.) te kako iste pisati i pronalaziti svakodnevno.
Kroz mnoge radionice prikazali su im proces kroz koji se mora proći da bi na kraju imali jedan kvalitetan projekat koji bi se mogao predložiti Evropskoj komisiji, a koji bi naposlijetku bio i odobren.
Pored edukacije svakodnevno su imali priliku vidjeti mali djelić Kutahye i okolne regije, kroz zajedničke izlete nakon odrađenog programa za taj dan.

Svakako da pored mnoštva znanje koje su akumulirali, mnogo štošta su saznali i o kulturama i tradicijama, učesnika, te imamo osjećaj da je pored treninga, ovo bila jedna jedinstvena kulturološka razmjena koju ću dugo pamtiti.

Ono što nam je Džanin Jamaković napisao u izvještaju je “Zaista, imao sam priliku da sedmicu dana provedem sa izvanrednim ljudima koji iza sebe imaju godine i godine iskustva i nevjerovatno mi je drago bilo što sam imao priliku da razmijenjujem znanje s njima.
Organizacija koja stoji iza ovog projekta je Synaos Think Tank iz Kutahye, no naši treneri i facilitatori su bili iz cijele Turske te Azerbejdžana. Enormno su se potrudili oko programa i svaki minut nam je bio popunjen raznim aktivnostima, a što je velika ćar internacionalnih aktivnosti je ta, prethodno pomenuta, razmjena kultura koja je bila osmišljena u vidu internacionalnih večeri; svaku noć su učesnici predstavljali svoje države, a i svoje organizacije.”

Prema slikama se vidi da se Džanin Jamaković, a i ostali učesnici odlično proveli, ali i da je bilo radno.
Ovu aktivnost je iskoristio da prezentira našu državu, naš grad i naš Odred.
Poslije povratka u Visoko prestoji mu doček izviđača Engleske, koji su došli u izvidnicu za aktivnosti sljedeće godine u Bosni i Hercegovini (2019 – bi trebalo doći oko 60 izviđača UK), a kofer neće raspakovati, jer će morati putovi prema Koreji i olimpijadi, gdje će volontirati u izviđačkoj aktivnosti, ali o tome drugi put.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *